Το Zhineng Qigong είναι το νούμερο ένα Qigong εγκεκριμένο επίσημα το 1997 από το Κινέζικο βιβλίο, China’s Exercises for Health: Medical Qigong (Ασκήσεις υγείας από την Κίνα: Ιατρικό Qigong).

Τι είναι το Qigong

To Qigong είναι η παλαιότερη μορφή κινεζικής ιατρικής και μάλιστα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η κινεζική ιατρική.

Η λέξη “Qigong” έχει δύο χαρακτήρες, το Qi  και το Gong. “Qi” σημαίνει η ενέργεια της ζωής και το “Gong” σημαίνει καθημερινή προσπάθεια, εξάσκηση.  Οπότε είναι μια πρακτική, όπου αξιοποιούμε την ενέργεια για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και την αυτοθεραπεία.

Ιστορία του Zhineng Qigong

Bρίσκει τις ρίζες του στην 7.000 χρόνων κινέζικης, σαμανικής, βουδιστικής, ταοϊστικής και κομφουκιανιστικής παράδοσης . Στοιχεία από όλες αυτές τις παραδόσεις ενσωματώνονται σε κάτι καινούργιο σε συνάρτηση  με την ενσωμάτωση της κατανόηση της σύγχρονης φυσιολογίας, ψυχολογίας και της ιατρικής.

Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον καθηγητή Δρ Pang Ο Ming,σε μια εποχή που η κινεζική κυβέρνηση ενθάρρυνε τη διάδοση του Qigong με στόχο την μείωση των ιατρικών δαπανών και τη διατήρηση της καλής υγείας των Κινέζων πολιτών. Το Zhineng Qigong είναι εύκολο στην εκμάθηση και εκπληκτικά αποτελεσματικό. Ο καθηγητής Pang είναι  γιατρός της κινεζικής ιατρικής, καθώς και της δυτικής ιατρικής και από την  παιδική του ηλικία, σπούδασε Qigong και Taichi υπό την καθοδήγηση  19 διαφορετικών δασκάλων στην Κίνα. Μετά από πολλή έρευνα και σε βαθειά μελέτη, διατύπωσε το Zhineng Qigong. Ο ίδιος επίσης υιοθέτησε την ουσία της έννοιας της ολότητας — μοναδικότητας ανθρώπου και φύσης..

Λόγω της ευκολίας εκμάθησης της μεθόδου αλλά και τις αποτελεσματικότητας του, το Zhineng Qigong εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Κίνα. Σήμερα αποτελεί το πιο διαδεδομένο είδος  θεραπευτικού Qigong στον κόσμο, με πάνω από 20 εκατομμύρια θεραπευτές παγκοσμίως.

Τι είναι το Zhineng Qigong

Στην κινεζική γλώσσα, Zhi σημαίνει σοφία και ευφυΐα, η εναρκτήρια σύνθεση των λειτουργιών που εκτελούνται από το φυσικό μυαλό για την αντιμετώπιση εξωγενών θεμάτων. Η κινεζική έννοια του Neng μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως ‘’ ικανότητα’’  σε όλες τις πτυχές της.

Το Zhineng Qigong είναι μια μορφή κινούμενου διαλογισμού που δίνει την ίδια έμφαση στο σώμα και το μυαλό και αυτό περιλαμβάνει τόσο το δυναμικό όσο και το στατικό  qigong, συνδυάζοντας μια σειρά αλληλουχίας κινήσεων όπως επίσης και στατικές θεραπευτικές στάσεις. Αποτελείται από μια ολοκληρωμένη σειρά από μεθόδους και ασκήσεις που μαζί εργάζονται σε ολόκληρο το σώμα , τα όργανα, καθώς επίσης και το νου. Είναι το αποτέλεσμα ενός  τέλειου και αρμονικού συνδυασμού στοιχείων του αρχείου κινέζικου πολιτισμού και τις μοντέρνας επιστήμης, ιατρικής και φιλοσοφίας .

Το  Zhineng Qigong εμπίπτει στην κατηγορία των θεραπευτικών Qigong.

Συνδυάζει τη νόηση ( συνειδητότητα ), το σώμα και την βιοενέργεια ή qi για να δημιουργήσει ισορροπία στο ανθρώπινο σώμα. Η θεμελιώδης θεωρία του βασίζεται στην αρχή ότι η συμπαντική ενέργεια ή Hunyuan qi υπάρχει  παντού.  Μέσα από πολλά σημεία των μεσημβρινών δηλ ενεργειακών καναλιών που διαπερνούν το σώμα μας, το τοξικό ή μπλοκαρισμένο qi απελευθερώνεται  όταν συλλέγουμε συμπαντικό qi στο σώμα μας.

Το Zhineng Qigong είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα που αναπτύχθηκε για την απελευθέρωση της ανθρώπινης ενέργειας σε όλες τις διαστάσεις, ανοίγοντας την καρδιά του ανθρώπου με την αφύπνιση της αντικειμενικής συνείδησης.

Επίσης, παρέχει ένα αποτελεσματικό δρόμο με βασική αποστολή την βελτίωση της υγεία του ανθρώπου και την ενδυνάμωση της υγιούς διαβίωσης του.

Τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα δημιουργούνται από το στρες ή την ασθένεια, τον τρόπο ζωής, τις  κακές διατροφικές συνήθειες, κλπ . Όσο περισσότερο εισάγουμε συμπαντικό qi στο ανθρώπινο σώμα, τόσο περισσότερο  τοξικό qi αποβάλλεται με συνέπεια την ελεύθερη χωρίς εμπόδια κυκλοφορία  του qi και του αίματος . Όταν το qi ρέει ελεύθερα στο σώμα όλες οι εσωτερικές σωματικές ανισορροπίες ή ασθένειες ευθυγραμμίζονται και ισορροπούν με το Hunyuan qi.

Το Zhineng Qigong ενεργοποιεί την σωματική, συναισθηματική και πνευματικά την ανθρώπινη ισορροπία.

Μέσα από τη στάση του σώματος, την κίνηση, την αναπνοή και την ψυχική-νοητική εστίαση, το Zhineng Qigong προσφέρει μια μεθοδολογία για να ξαναβρούμε τις ενδογενείς δυνάμεις μας,   τις πήγες της ζωτικότητας και της θεραπείας που κατοικούν μέσα μας  και να μεγεθύνει την ανταλλαγή μεταξύ του εαυτού μας με τη φύση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνδεθούμε αρμονικά  με την απεριόριστη δύναμη της δημιουργίας του σύμπαντος που είναι θεμελιωδώς η πηγή της αγάπης, της συμπόνιας, και ο πυρήνας της θεραπευτικής δράσης.

Οφέλη του Zhineng Qigong

Η καθημερινή πρακτική του Zhineng Qigong  αυξάνει τη ζωτική ενέργεια , ξεμπλοκάρει τα ενεργειακά κανάλια του σώματος για να επιτευχθεί η ελεύθερη ροή του qi (ζωτικής ενέργειας).

Εμπεριέχει την εκμάθηση της καθοδήγησης του qi (μεταξύ άλλων τη ζωτική ενέργεια η οποία διαφοροποιεί τη ζωή από τον θάνατο) μέσα από μια σειρά κινήσεων και στάσεων και εστιασμένων νοητικών δράσεων.

Πολυάριθμες μελέτες στην Κίνα και διεθνώς, έχουν αποδείξει ότι η πρακτική στο Zhineng Qigong:

  • βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων
  • βελτιώνει τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και τη χρήση τους από αυτό
  • βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, καθιστά τους καρδιακούς μυς πιο αποδοτικούς
  • αυξάνει τα πεπτικά υγρά
  • ρυθμίζει εσωτερικές εκκρίσεις και ρυθμίζει τους αδένες
  • αυξάνει την οστική πυκνότητα
  • επιβραδύνει τη γήρανση και αυξάνει τη μακροζωία
  • ανάπτυξη ψυχικών, νοητικών ικανοτήτων
  • ανεβάζει τα ενεργειακά επίπεδα του ανθρώπου επιφέροντας μεγαλύτερες θεραπευτικές ικανότητες

Ενώ σε πρώτο χρόνο τα προφανή οφέλη της Zhineng Qigong είναι η βελτίωση της σωματικής υγείας και η αίσθηση της ευζωίας, η πρακτική στο Zhineng Qigong έχει επίσης ισχυρή επίδραση στις νοητικές ικανότητες.

Πολλοί από τους θεραπευτές του Zhineng Qigong όχι μόνο έχουν θεραπευτεί από την ασθένειά τους και έχουν αποκτήσει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο της σωματικής υγείας, αλλά έχουν επιπροσθέτως αναπτύξει ιδιαίτερες ψυχικές ικανότητες  μέσω των οποίων  έχουν λάβει οφέλη οι ίδιοι αλλά και συνάνθρωποι τους .