Η ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμός είναι μία μορφή βελονισμού που εφαρμόζεται αποκλειστικά στο αυτί. Ενώ στον βελονισμό οι βελόνες τοποθετούνται σε ολόκληρο το σώμα, στην ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμό τοποθετούνται αυτοκόλλητα σε ειδικά σημεία στο αυτί. Τα σημεία επιλέγονται ανάλογα με την πάθηση που θεραπεύουμε, ενώ μπορούν να θεραπευτούν οποιεσδήποτε παθήσεις (αν και κάποιες παθήσεις ανταποκρίνονται καλύτερα στον ωτοβελονισμό σε σχέση στον βελονισμό).

Πώς διαφέρει η ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμός από τον κλασσικό βελονισμό?

Ο κλασσικός βελονισμός αναπτύχθηκε πριν από χιλιετίες και βασίζεται στην ενεργοποίηση σημείων στο σώμα με βελόνες. Τα σημεία μπορεί να είναι κοντά στην περιοχή που θεραπεύουμε, αλλά συχνά είναι απόμακρα. Στον ωτοβελονισμό όλα τα σημεία που ενεργοποιούμε είναι στο αυτί και αντί να τοποθετούμε βελόνες, τοποθετούμε αυτοκόλλητα με μια πολύ μικρή βελόνα μήκους μισού χιλιοστού στο κέντρο. Αμφότερες οι θεραπείες δεν είναι επώδυνες, αν και ο ωτοβελονισμός ή ωτοθεραπεία είναι πιο ανώδυνη, καθώς η βελόνα – λόγω του ιδιαίτερα μικρού της μήκους – δεν γίνεται αντιληπτή κατά την τοποθέτηση. Τα αυτοκόλλητα μένουν στο αυτί έως και 2 εβδομάδες, αν και συνιστούμε την αλλαγή τους κάθε εβδομάδα, προκειμένου να μην συγκεντρώνουν λιπαρότητα που εκκρίνεται από το αυτί.

Πώς εφαρμόζεται η ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμός?

Η ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμός εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι λίγα λεπτά, αφού όταν εφαρμοστούν τα αυτοκόλλητα ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει αμέσως. Επιστρέφει την άλλη εβδομάδα, οπότε και εφαρμόζονται τα αυτοκόλλητα στο άλλο αυτί. Την τρίτη εβδομάδα αφαιρούνται τα αυτοκόλλητα από το πρώτο αυτί και μπαίνουν άλλα, στα ίδια ή σε διαφορετικά σημεία, ανάλογα το θεραπευτικό πρωτόκολλο που ακολουθούμε.

Μπορεί ή ωτοθεραπεία ή ο ωτοβελονισμός να χρησιμοποιηθεί με άλλες θεραπείες?

Φυσικά. Η ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες θεραπείες χωρίς φόβο αλληλεπιδράσεων. Είτε πρόκειται για θεραπείες της κλασσικής ιατρικής, όπως φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και με θεραπείες της εναλλακτικής ιατρικής όπως τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα και οι βιταμίνες. Συχνά μάλιστα γίνεται ακριβώς αυτό.

Ο ωτοβελονισμός μπορεί να θεραπεύσει κυριολεκτικά εκατοντάδες καταστάσεις, από προσωρινό πόνο και δυσφορία έως χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες καταστάσεις που αντιμετωπίζονται πιο συχνά με τον ωτοβελονισμό περιλαμβάνουν:

Χρόνιος και προσωρινός πόνος, συμπεριλαμβανομένης της ισχιαλγίας και του πόνου στην πλάτη

Ναυτία (συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία)

Αυπνία

Τζετ λαγκ

Κούραση

Διακοπή καπνίσματος

Γαλουχία (προαγωγή της γαλουχίας)

Απώλεια βάρους

Πονοκέφαλοι, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών

Προβλήματα εστίασης και μνήμης

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Γονιμότητα (βελτίωση της γονιμότητας)

Παθήσεις του οφθαλμού

Ορμονικές διακυμάνσεις μετά τον τοκετό και εναλλαγές της διάθεσης

Δερματολογικά προβλήματα

Χαμηλή λίμπιντο