Σύμφωνα με τον Wilhelm Reich που ήταν ένας από τους μαθητές του Freud, ο χαρακτήρας είναι μια σειρά από αντιστάσεις και μηχανισμούς άμυνας που πρέπει να σπάσουν για να γίνει η θεραπεία. Η χαρακτηρολογική θωράκιση, όπως ονόμασε αυτές τις αντιστάσεις και άμυνες εκφράζεται από τον τρόπο που μιλάμε, που περπατάμε, που καθόμαστε από τις χαρακτηριστικές μας συνήθειες. Ο περιορισμός της αναπνοής και η μυϊκή ένταση που συνοδεύουν καταστάσεις άγχους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης διαμορφώνουν μια μυϊκή θωράκιση. Η νεύρωση είναι μια συνολική διαταραχή της ψυχής και του σώματος

Η “Σωματικά Επικεντρωμένη Θεραπεία Gestalt” είναι μία πολύ αποτελεσματική εφαρμογή της κλασσικής Θεραπείας Gestalt που προήλθε από την διεύρυνση της θεωρητικής της βάσης αλλά και της μεθοδολογίας της ενσωματώνοντας έννοιες και τεχνικές της Ραϊχικής Ψυχοθεραπείας, σύμφωνα με την οποία η μπλοκαρισμένη συναισθηματική ενέργεια που προκαλείται από τα ψυχικά τραύματα αποθηκεύεται στο σώμα υπό τη μορφή εντάσεων. Επίσης ενσωματώνει έμφαση στην Ψυχοδυναμική και στην Διαγενεαλογική ψυχοθεραπευτική επεξεργασία του αναδυόμενου ψυχικού υλικού.

Είναι μία ιδιαίτερα δυναμική & αποτελεσματική Ψυχοθεραπευτική διαδικασία η οποία μέσα σε ένα πλαίσιο (Α) αυξημένης Βιοενεργειακής φόρτισης και (Β) επικέντρωσης στο σώμα, συνδυάζει επιτυχώς, με ένα πρωτότυπο τρόπο:
• Την κλασσική Θεραπεία Gestalt
• Τεχνικές και ασκήσεις Σωματικής Ψυχοθεραπείας για την διεύρυνση της σωματικής αυτό-επίγνωσης και την αύξηση του επιπέδου Βιοενεργειακής φόρτισης.
• Την έμφαση στην Ψυχοδυναμική και Διαγενεαλογική ψυχοθεραπευτική επεξεργασία των παγιωμένων μοτίβων συμπεριφοράς και των ψυχικών προβλημάτων γενικότερα για μια πολυεπίπεδη κατανόηση & αντιμετώπιση τους

Είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που τάσσεται υπέρ μιας Process Oriented μεθοδολογίας δηλ. “Επικεντρωμένη στην Ροή των Φαινομένων και Συμβάντων στην θεραπευτική Διεργασία” και ΟΧΙ “Επικεντρωμένη σε Δομημένα προβλέψιμα Βήματα αλλαγής και προσαρμογής της συμπεριφοράς”. Δηλαδή στην θεραπευτική πρακτική ο θεραπευτής παρατηρεί και ακολουθεί οτιδήποτε εκδηλώνεται στον θεραπευόμενο, στον θεραπευτή και ανάμεσά τους, στο Εδώ-και-Τώρα, στην ροή του θεραπευτικού Γίγνεσθαι.
Οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες θεωρούνται θεραπευτικά λιγότερο αξιόπιστες από τις διεργασίες της Παρούσας Στιγμής οι οποίες με την δυνατότητα τους να αναδεικνύουν ό,τι είναι άμεσα αντιληπτό και αισθητό καθιστούν εφικτό στους θεραπευόμενους να συνειδητοποιήσουν τι κάνουν, πώς το κάνουν, πότε & σε ποιες περιπτώσεις το κάνουν και εντέλει πώς μπορούν να το αλλάξουν οι ίδιοι.
Για τον Fritz Perls, τον ιδρυτή της Θεραπείας Gestalt, το “Τι, Πως & Πότε” θεωρούνται πολύ σημαντικότερα για την προσωπική ανάπτυξη και θεραπεία από τις εξηγήσεις και τις ερμηνείες του περιεχόμενου/ περιγραφής.
Η “Σωματικά Επικεντρωμένη Θεραπεία Gestalt” είναι μια τεχνική που βοηθάει ιδιαίτερα στα προβλήματα σχέσεων και στη δυσκολία έκφρασης του συναισθήματος, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η εξωτερίκευση του τραύματος και να εκτονώνεται συσσωρευμένο αρνητικό δυναμικό.
Αξιοποιούμε στη συνεδρία αποτελεσματικά το σώμα και τις εκφράσεις του στο εδώ και τώρα, επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή και ενισχύουμε την άμεση επαφή με το συναίσθημα. Είναι μια ιδιαίτερα βοηθητική τεχνική που οδηγεί τη θεραπεία σε πολύ βαθιά μονοπάτια.
Βοηθάει άμεσα στην αποφυγή περιγραφών και εκλογίκευσης των εμπειριών και έτσι οι σκέψεις του πελάτη δε λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Με αυτό τον τρόπο ο θεραπευμένος δεν μένει μόνο στην νοητική περιγραφή. Η διαδικασία από μόνη της τον προσκαλεί να συνδεθεί με τα συναισθήματα που νιώθει με αποτέλεσμα τη γρήγορη απελευθέρωση των μπλοκαρισμάτων του και όλο αυτό υπό μια αυθεντική και φροντιστική συνοδεία του θεραπευτή.

Έχει εφαρμογές στο χώρο του coaching, της παιδαγωγικής, της οργανωτικής ανάπτυξης και διοίκησης. Έχει αποτελέσει μεγάλη επιρροή σε άλλες προσεγγίσεις στο χώρο της Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας όπως του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), του Process Work, του Redecision Therapy, και πολλών άλλων. Η θεραπεία Gestalt συνεχίζει να εξελίσσεται ως ψυχοθεραπευτική μέθοδο και να εξαπλώνεται, σε πολλά εκπαιδευτικά κέντρα και επαγγελματίες ανά τον κόσμο.