Zhineng Qigong – Training Level 1

Το κορυφαίο θεραπευτικό σύστημα Qigong για θεραπεία μέσα από την επανασύνδεση με την απεριόριστη δύναμη της δημιουργίας του σύμπαντος Qi

Το Zhineng Qigong έχει αξιολογηθεί ως το κορυφαίο ιατρικά θεραπευτικό Qigong της Κίνας από το αντίστοιχο Υπουργείο Αθλητισμού.

Εκπαίδευση στο πρώτο επίπεδο Zhineng Qigong με εκπαιδευτή τον Κώστα Κωστάρα, έναν χαρισματικό άνθρωπο με τεράστια εμπειρία και γνώση στις κινεζικές πολεμικές τέχνες και θεραπευτικές τεχνικές.

Το Zhineng Qigong είναι το νούμερο ένα Qigong εγκεκριμένο επίσημα το 1997 από το Κινέζικο βιβλίο, China’s Exercises for Health: Medical Qigong (Ασκήσεις υγείας από την Κίνα: Ιατρικό Qigong).

Τι είναι το Qigong

To Qigong είναι η παλαιότερη μορφή κινεζικής ιατρικής και μάλιστα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η κινεζική ιατρική.
Η λέξη “Qigong” έχει δύο χαρακτήρες, το Qi και το Gong. “Qi” σημαίνει η ενέργεια της ζωής και το “Gong” σημαίνει καθημερινή προσπάθεια, εξάσκηση. Οπότε είναι μια πρακτική, όπου αξιοποιούμε την ενέργεια για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και την αυτοθεραπεία.

Ιστορία του Zhineng Qigong

Bρίσκει τις ρίζες του στην 7.000 χρόνων κινέζικης, σαμανικής, βουδιστικής, ταοϊστικής και κομφουκιανιστικής παράδοσης . Στοιχεία από όλες αυτές τις παραδόσεις ενσωματώνονται σε κάτι καινούργιο σε συνάρτηση με την ενσωμάτωση της κατανόηση της σύγχρονης φυσιολογίας, ψυχολογίας και της ιατρικής.
Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον καθηγητή Δρ Pang Ο Ming,σε μια εποχή που η κινεζική κυβέρνηση ενθάρρυνε τη διάδοση του Qigong με στόχο την μείωση των ιατρικών δαπανών και τη διατήρηση της καλής υγείας των Κινέζων πολιτών.

Το Zhineng Qigong είναι εύκολο στην εκμάθηση και εκπληκτικά αποτελεσματικό.

Ο καθηγητής Pang είναι γιατρός της κινεζικής ιατρικής, καθώς και της δυτικής ιατρικής και από την παιδική του ηλικία, σπούδασε Qigong και Taichi υπό την καθοδήγηση 19 διαφορετικών δασκάλων στην Κίνα. Μετά από πολλή έρευνα και σε βαθειά μελέτη, διατύπωσε το Zhineng Qigong. Ο ίδιος επίσης υιοθέτησε την ουσία της έννοιας της ολότητας — μοναδικότητας ανθρώπου και φύσης.

Λόγω της ευκολίας εκμάθησης της μεθόδου αλλά και τις αποτελεσματικότητας του, το Zhineng Qigong εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Κίνα. Σήμερα αποτελεί το πιο διαδεδομένο είδος θεραπευτικού Qigong στον κόσμο, με πάνω από 20 εκατομμύρια θεραπευτές παγκοσμίως.

Τι είναι το Zhineng Qigong

Στην κινεζική γλώσσα, Zhi σημαίνει σοφία και ευφυΐα, η εναρκτήρια σύνθεση των λειτουργιών που εκτελούνται από το φυσικό μυαλό για την αντιμετώπιση εξωγενών θεμάτων. Η κινεζική έννοια του Neng μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως ‘’ ικανότητα’’ σε όλες τις πτυχές της.

Το Zhineng Qigong είναι μια μορφή κινούμενου διαλογισμού που δίνει την ίδια έμφαση στο σώμα και το μυαλό και αυτό περιλαμβάνει τόσο το δυναμικό όσο και το στατικό qigong, συνδυάζοντας μια σειρά αλληλουχίας κινήσεων όπως επίσης και στατικές θεραπευτικές στάσεις. Αποτελείται από μια ολοκληρωμένη σειρά από μεθόδους και ασκήσεις που μαζί εργάζονται σε ολόκληρο το σώμα , τα όργανα, καθώς επίσης και το νου.

Είναι το αποτέλεσμα ενός τέλειου και αρμονικού συνδυασμού στοιχείων του αρχείου κινέζικου πολιτισμού και τις μοντέρνας επιστήμης, ιατρικής και φιλοσοφίας .

Το Zhineng Qigong εμπίπτει στην κατηγορία των θεραπευτικών Qigong.

Συνδυάζει τη νόηση ( συνειδητότητα ), το σώμα και την βιοενέργεια ή qi για να δημιουργήσει ισορροπία στο ανθρώπινο σώμα. Η θεμελιώδης θεωρία του βασίζεται στην αρχή ότι η συμπαντική ενέργεια ή Hunyuan qi υπάρχει παντού. Μέσα από πολλά σημεία των μεσημβρινών δηλ ενεργειακών καναλιών που διαπερνούν το σώμα μας, το τοξικό ή μπλοκαρισμένο qi απελευθερώνεται όταν συλλέγουμε συμπαντικό qi στο σώμα μας.

Το Zhineng Qigong είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα που αναπτύχθηκε για την απελευθέρωση της ανθρώπινης ενέργειας σε όλες τις διαστάσεις, ανοίγοντας την καρδιά του ανθρώπου με την αφύπνιση της αντικειμενικής συνείδησης.

Επίσης, παρέχει ένα αποτελεσματικό δρόμο με βασική αποστολή την βελτίωση της υγεία του ανθρώπου και την ενδυνάμωση της υγιούς διαβίωσης του.

Τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα δημιουργούνται από το στρες ή την ασθένεια, τον τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, κλπ . Όσο περισσότερο εισάγουμε συμπαντικό qi στο ανθρώπινο σώμα, τόσο περισσότερο τοξικό qi αποβάλλεται με συνέπεια την ελεύθερη χωρίς εμπόδια κυκλοφορία του qi και του αίματος . Όταν το qi ρέει ελεύθερα στο σώμα όλες οι εσωτερικές σωματικές ανισορροπίες ή ασθένειες ευθυγραμμίζονται και ισορροπούν με το Hunyuan qi.

Το Zhineng Qigong ενεργοποιεί την σωματική, συναισθηματική και πνευματικά την ανθρώπινη ισορροπία.

Μέσα από τη στάση του σώματος, την κίνηση, την αναπνοή και την ψυχική-νοητική εστίαση, το Zhineng Qigong προσφέρει μια μεθοδολογία για να ξαναβρούμε τις ενδογενείς δυνάμεις μας, τις πήγες της ζωτικότητας και της θεραπείας που κατοικούν μέσα μας και να μεγεθύνει την ανταλλαγή μεταξύ του εαυτού μας με τη φύση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνδεθούμε αρμονικά με την απεριόριστη δύναμη της δημιουργίας του σύμπαντος που είναι θεμελιωδώς η πηγή της αγάπης, της συμπόνιας, και ο πυρήνας της θεραπευτικής δράσης.

Οφέλη του Zhineng Qigong

Η καθημερινή πρακτική του Zhineng Qigong αυξάνει τη ζωτική ενέργεια , ξεμπλοκάρει τα ενεργειακά κανάλια του σώματος για να επιτευχθεί η ελεύθερη ροή του qi (ζωτικής ενέργειας).

Εμπεριέχει την εκμάθηση της καθοδήγησης του qi (μεταξύ άλλων τη ζωτική ενέργεια η οποία διαφοροποιεί τη ζωή από τον θάνατο) μέσα από μια σειρά κινήσεων και στάσεων και εστιασμένων νοητικών δράσεων.
Πολυάριθμες μελέτες στην Κίνα και διεθνώς, έχουν αποδείξει ότι η πρακτική στο Zhineng Qigong:

-βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων
-βελτιώνει τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και τη χρήση τους από αυτό
-βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, καθιστά τους καρδιακούς μυς πιο αποδοτικούς
-αυξάνει τα πεπτικά υγρά
-ρυθμίζει εσωτερικές εκκρίσεις και ρυθμίζει τους αδένες
-αυξάνει την οστική πυκνότητα
-επιβραδύνει τη γήρανση και αυξάνει τη μακροζωία
-ανάπτυξη ψυχικών, νοητικών ικανοτήτων
-ανεβάζει τα ενεργειακά επίπεδα του ανθρώπου επιφέροντας μεγαλύτερες —θεραπευτικές ικανότητες

Ενώ σε πρώτο χρόνο τα προφανή οφέλη της Zhineng Qigong είναι η βελτίωση της σωματικής υγείας και η αίσθηση της ευζωίας, η πρακτική στο Zhineng Qigong έχει επίσης ισχυρή επίδραση στις νοητικές ικανότητες.

Πολλοί από τους θεραπευτές του Zhineng Qigong όχι μόνο έχουν θεραπευτεί από την ασθένειά τους και έχουν αποκτήσει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο της σωματικής υγείας, αλλά έχουν επιπροσθέτως αναπτύξει ιδιαίτερες ψυχικές ικανότητες μέσω των οποίων έχουν λάβει οφέλη οι ίδιοι αλλά και συνάνθρωποι τους .

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους και σε όλες τις ηλικίες

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου

Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα εκπαιδευτούν στα ακόλουθα στο πρώτο επίπεδο του Zhineng Qigong το οποίο περιλαμβάνει τις εξής τεχνικές :

Lift Qi Up, Pour Qi Down (Peng Qi Guan Ding) Method . Είναι η πρώτη και βασική μέθοδος του Zhineng Qigong. Αυτή είναι μια εξωτερική πρακτική qi και σκοπός της είναι να αξιοποιήσει το συμπαντικό qi από παντού γύρω μας και να το εισάγει στο σώμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της σωματικής μας βιοενέργειας (qi), βελτιώνοντας έτσι την υγεία μας και τη σωματική και διανοητική λειτουργία. PQRS είναι μια πρακτική η οποία περιλαμβάνει τόσο σωματικές κινήσεις όσο και διανοητικές δραστηριότητες.

Pulling Qi (La Qi) And Qi Therapy. Είναι μια εξωτερική πρακτική qi. Είναι επίσης η βάση της εξωτερικής θεραπείας. Είναι μια θεμελιώδης μέθοδος η όποια διδάσκεται σε όλους τους θεραπευτές Zhineng Qigong. Εξασκώντας τη μέθοδο La Qi άμεσα βιώνουμε τα οφέλη του Qi το οποίο επιδρά θεραπευτικά σε προβληματικά σημεία του σώματος μας.

Wall Squatting Method (Dun Qiang Fa)
Είναι μια σημαντική άσκηση για τη χαλάρωση της σπονδυλικής στήλης, την οσφυϊκή περιοχή και τον κόκκυγα. Αυτή είναι μια βασική συμπληρωματική πρακτική για την πρόληψη και τη θεραπεία μη φυσιολογικών συμπτωμάτων. Η μέθοδος αυτή ασκείται ατομικά σύμφωνα με το στόχο και το επίπεδο του ατόμου.

San Xin Bing Zhan Zhuang. Η συγχώνευση των 3 κέντρων. Όρθια Φόρμα-. Τα τρία Κέντρα. Η μέθοδος Συγχώνευσης (3CM) , είναι μια σημαντική πρακτική στοZhineng Qigong, καθώς μαζί με το LQUPQD (Lift Qi Up por Chi Down) και την πρακτική Body Mind, αποτελούν μια θεμελιώδη πρακτική στο Zhineng Qigong.
Είναι μια στατική πρακτική (εκτός από την αλληλουχία ανοίγματος και κλεισίματος), σε αντίθεση με τις άλλες πρακτικές που θεωρούνται ότι είναι δυναμικές από την φύση τους.

Η πρακτική 3CM ξεκινά με απλές κινήσεις με στόχο την προσαρμογή του σώματος αλλά και της στάση του , προκειμένου να ενεργοποιηθεί το qi, πριν φτάσει η στιγμή που το σώμα θα γίνει στατικό και η συνέχεια της πρακτικής θα επικεντρωθεί στο μυαλό. Η πρακτική 3CM είναι μια εσωτερική πρακτική qi και είναι επίσης μια σημαντική μέθοδος η οποία γεφυρώνει το επίπεδο 1 και 2.

Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν σημειώσεις και dvd.

Με το πέρας του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης και θα μπορούν να κάνουν αυτοθεραπεία καθώς και μετά από καθημερινή εξάσκηση επιτυγχάνοντας το απαραίτητο ενεργειακό επίπεδο θα μπορούν να προσφέρουν θεραπεία και σε άλλους.

Το Xing Shen Zhuang (body and Mind Method) αποτελούν τη δεύτερη ενότητα της κατάρτισης στο Zhineng Qigong και εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη της εσωτερικής ενέργειας (εσωτερικό Hunyuan qi) ενσωματώνοντας μυαλό και σώμα, κι επιτρέποντας το Qi, να εισχωρήσει ακόμη πιο βαθιά στους μυς, τένοντες, κόκκαλα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκπαιδευτεί κάποιος στο Zhineng Qigong Level 2, είναι να έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στο Level 1.

Βιογραφικό Κώστας Κωστάρας

Ο Κώστας Κωστάρας ασκεί κινεζικές Πολεμικές Τέχνες και Θεραπευτικές Τεχνικές, εδώ και 33 χρόνια συμπεριλαμβάνοντας τα εξής :

– Bak shaolin with Grand Master Leong Lee Fu.
– Ying Jow Pai With Grand Master Leong Lee Fu, Grand Master
– Lilly Lau, Grand Master Leung Shum.
– Yang Tai Chi Chuan with Lydia Tilianaki, Master jimmy
chau-Kei Chuen in Hong Kong and Master Yu shi hai in Nantong – Shanghai
– QiGong (Martial and Health) Master jimmy
chau-Kei Chuen In Hong Kong – Master Wen Mei Yu
– Zhineng Qigong with Master Han and Sifu Chen in Hong Kong.
– Jing Wu Men Kung Fu And Jing Wu Men QiGong with Grand Master
– Yu Haisheng In Qing Dao China.
– He first start yiquan 1993 in Hong Kong under Master
Plato LamTak-Foo in Hong Kong Chin woo
association learning the zhan zhuang sectionand in 2006 he became student and one of the representative in Greece of sifu Andrzej Kalisz which is European representative under Master Yao Chengguang.

Συνολικές ώρες εκπαίδευσης 21