Η βεντουζοθεραπεία με φωτιά είναι μία πασίγνωστη παλαιά θεραπευτική πρακτική που βασίζεται στη δύναμη της αναρρόφησης. Γυάλινες βεντούζες εφαρμόζονται στο δέρμα αφού πρώτα μειωθεί από αυτές η πίεση με την αλλαγή της θερμοκρασίας. Το δέρμα ανασηκώνεται ήπια έως πολύ και τραβιέται ο υποδόριος ιστός διεγείροντας έτσι τη ροή του αίματος και της λέμφου. Η εφαρμογή της βεντούζας με φωτιά –σταθερή ή  συρτή- προκαλεί υπεραιμία η οποία οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της εφαρμογής, αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών, αύξηση της ενζυματικής δραστηριότητας, αύξηση του μεταβολισμού και αύξηση της ταχύτητας νευρικών ώσεων. Στις περιοχές όπου εφαρμόζεται η βεντουζοθεραπεία βελτιώνεται σημαντικά η αιμάτωση και η οξυγόνωση των τοπικών ιστών, άρα και η θρέψη. Αποτελεί λοιπόν μια πρακτική που βοηθά το σώμα σε πληθώρα περιπτώσεων συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της ομοιόστασής του. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος κι έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών σε όλο το σώμα, τόσο για την θεραπεία του πόνου, όσο και στην αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών.

Ενδείκνυται για: όλες τις παθήσεις που προκαλούνται από εισβολή κρύου στο σώμα, κοινό κρυολόγημα, παθήσεις του αναπνευστικού, αποβολή τοξινών, μυοσκελετικούς πόνους, οσφυοισχυαλγίες, οιδήματα και κατακράτηση υγρών, διαταραχές της πέψης, γυναικολογικά προβλήματα κ.α. Και συνδράμει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη βελτίωση του κυκλοφορικού, και ως εργαλείο αισθητικής στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Στην Κινέζικη Ιατρική, η θεραπεία με βεντούζες χρησιμοποιείται για να τραβήξει παθογόνους παράγοντες και αδρανή ενέργεια στην επιφάνεια προκειμένου να ελευθερωθούν από το σώμα. Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους και εφαρμόζεται με σκοπό την τοπική ή συστηματική θεραπεία ενός προβλήματος.